Přeskočit na obsah

Velikonoční vejce z bavlnky

Velikonoce už doslova klepou na dveře a já přemýšlím, co s dětmi vytvořit, aby to bylo snadné, rychlé a zvládly to. Vyzkoušejte vejce z bavlnky – krásnou dekoraci, kterou můžete pověsit do větví ve váze, nebo jen tak položit do osení.

Než začneme, je třeba si říct, že tohle není úplně čistá aktivita, tedy pokus se vaše děti nerady „patlají“ v něčem mokrém, zvolte raději jinou aktivitu. 🙂

Co budeme potřebovat:

  • barevné bavlnky
  • tekutý škrob (koupíte v jakékoliv drogerii)
  • misku na tekutý škrob
  • nafukovací balónky pro plnění vodou (jsou menší, než ty klasické)
  • malou pumpičku (já použila, co máme na míče)
  • špendlík
  • podložku
  • připravený sušák na prádlo
  • fén, pokud budete netrpěliví
  1. Balonek nafoukneme a zavážeme. Vzhledem k tomu, že balónky jsou docela tenké, vždy než s nimi začneme další práci, tak je nechme chvilku jen tak ležet, abychom si byli jistí, že nemají díru a nevyfukují se.
  2. Připravíme si do misky tekutý škrob
  3. Připravíme si bavlnku/bavlnky (vajíčka můžete dělat i více barevné). Je důležité, aby bavlnka byla co nejlépe rozmotaná. Jakmile s ní začneme pracovat, už je řešení uzlíků pro děti skoro nemožné. Pro menší děti doporučuji bavlnky nastříhat na cca 1m dlouhé kousky, aby se dětem ve škrobu nezamotaly.
  4. Bavlnku namočíme celou do škrobu. Pomůžeme si prstem – tak, aby byla opravdu celá namočená.
  5. Namočenou bavlnku různě namotáváme na balónek

6. Jakmile máme balónek omotaný bavlnkou dle našich představ, máme hotovo a pověsíme na sušák.

7. Bavlnka se suší a tvrdne cca den. Kdo by nechtěl tak dlouho čekat, použijte fén a vysychání uspíšíte. Pozor, aby balonek horkem neprasknul.

8. Až je bavlnka úplně suchá a tvrdá, propíchneme balónek špendlíkem a můžeme hotové vejce naaranžovat, kam potřebujeme.

9. Pokud by se stalo, že jste balonek propíchli příliš brzo a bavlnka se scvrkla i s balónkem (nebyla úplně suchá), nevěste hlavu. Když do chomáčku bavlnky vložíte nový vyfouknutý balonek a znovu jej nafouknete (s bavlnkou okolo) , bavlnka se opět přizpůsobí tvarem novému balonku a ten pak necháte ještě doschnout.

Přeji hezké tvoření a veselé Velikonoce!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *